VenetoVeneto ligt in het noordoosten van Italië. De fantastisch uitgestrekten wijngaarden van Veneto liggen tussen de Venetiaanse Alpen, de Povlakte en het Gardameer. Veneto is één van de drie grootste wijngebieden van Italië, hier komt ongeveer 10% van alle Italiaanse wijnen vandaan, waarvan in 2012 er wel 8,5 miljoen hectoliter is geproduceerd.

Leuk voor op je “to-do lijstje”: Vinitaly

Tussen Verona en Venetië staan de meeste wijnstokken aangeplant, met name aan de oevers van het Gardameer. De invloed van dit meer is ongekend op de groei en ontwikkeling van de druiven. Ook de Alpen zorgen voor bescherming, beide zorgen ze ervoor dat het klimaat relatief zacht is. Zomers kunnen de vlaktes zeer heet zijn, de grond rond het meer bestaat uit morenen, grind met zand gemengd en klei. Als je verder oostwaarts de wijngaarden in loopt, dan is de grond daar kalkrijke klei, kalksteen en grind gemengd met leem.

Misschien eens leuk om op je “to do lijstje” te zetten en naar de Vinitaly te gaan in Verona. Dit is een jaarlijks terugkerende wijnbeurs, één van de belangrijkste van Europa. De beroemde wijn naast de Barolo en de Brunello kennen we natuurlijk allemaal wel de Amarone of de Soave, wie helaas ook onterecht een slechte reputatie heeft opgebouwd.

De keuken Specialiteiten van Veneto zijn met name de beroemde Risotto, “Riso Nano Vialone Veronese”.

*Sopressa Vicentina, is een kort gebakken, gerijpte salami dat lekker is met gegrilde polenta.

*Een enorme verscheidenheid aan intens groene en fruitige olijven soorten, zoals grignano, favarol, leccino, resara, waar ze ook olijfolies van maken. Een echte traktatie in je salade.

*De pittige kaas, Monte Veronese, over je pasta heen geraspt. Een voortreffelijke kaas. Of kies je liever voor de Provolone of de Grana Padano.

*Carpaccio of veel paardenvlees gerechten.