Sicilië De wijntradities van dit zonovergoten eiland gaan terug tot de oudheid. De Grieken brachten de wijnbouw naar dit eiland en bouwden overal tempels, theaters en steden.

Na de heerschappij van de Romeinen is Sicilië in de loop der eeuwen door verschillende landen en volkeren overheerst.

Pas vanaf de 19de eeuw ging het deel uitmaken van Italië. Het is dan ook geen wonder dat Sicilië één groot museum is van verschillende culturen. Door de hitte is het nodig een groot aantal wijngaarden te irrigeren. De meeste wijnstokken staan aangeplant in het westelijk deel van het eiland in de vlaktes en de heuvels rond Trapani. De beste wijngaarden komen uit het noorden en oosten van de koele heuvelachtige gebieden. Rond de vulkaan de Etna is de bodem van nature vulkanisch, de rest van het eiland heeft een variatie van klei en kalk tot pure kalksteen. Het noordelijk en oostelijk deel van het eiland zijn koeler en hebben minder last van droogte dan de rest van Sicilië.

De Limoncello wie kent hem nou niet, dat heerlijke citroendrankje. Deze keuken is rijk aan smaken van ricotta tot pecorino, van pesto trapanese en kappertjes tot aan pasta alla norma.

Heb je ook zin in een heerlijk en vooral lokaal recept uit Sicilië? Klik dan hier, voor de Trapani Rigatoni.