SardiniëHet eiland Sardinië bezit een prachtige, ongerepte natuur.

Wie van rust en stilte houdt komt op Sardinië volop aan zijn trekken. De Sardijnse wijnbouw heeft vooral de laatste tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dit is te danken aan investeringen in nieuwe technieken en installaties. Al deze inspanningen hebben geleid tot een kwaliteitsverbetering van de wijnen met als gevolg de DOC status, de aanduiding voor de gegarandeerde herkomstbenaming.

Het ruige en ongetemde eiland Sardinië heeft heel lang door zijn taal, cultuur, geschiedenis en geografische ligging losgestaan van het Italiaanse vasteland. Het levensritme wordt er nog grotendeels door de seizoenen bepaald, en de loop van het jaar wordt gemarkeerd door talloze feesten, niet alleen ter ere van een plaatselijk product of na een goede oogst, maar ook vanwege godsdienstige hoogtijdagen zoals Kerstmis en Pasen. De jaarlijkse feestdagen van patroonheiligen vormen een ander hoogtepunt van de kalender en voor hele dorpen een fantastisch excuus om gezamenlijk te koken, te eten en te drinken en dus van elkaars gezelschap te genieten. Eten en de bijbehorende gastvrijheid zijn onlosmakelijk met de Sardijnse levensstijl verbonden.

De Sardijnse keuken kent heel veel groente, met name artisjokken zijn hier een bekende. Het aanbod aan voeding is hier zeer gevarieerd, en bovenal is het grootste gedeelte ook nog eens biologisch.

Alles wat de zee met zich meebrengt, wordt daar wel gegeten van zeekreeft, krab, inktvis en natuurlijk de ansjovis.

En dan vooral voor diegene die de echte stoute schoenen aan durven te trekken is er op Sardinië de Caciocavallo. Deze kaas is illegaal, je kunt het niet kopen in de winkel, alleen “onder te toonbank” vandaan. Iedereen op dit eiland kent deze kaas. Het is een kaas die past het toppunt van smaakbaarheid bereikt, wanneer de maden erin ronddwalen. Brrrrrrrr……