Piemonte“Aan de voet van de berg”, dat is wat Piemonte letterlijk betekent. Deze regio wordt bijna helemaal omringd door de Alpen. De heuvels van Monferrato en van Langhe zorgen voor een natuurlijke afbakening van het gebied. Feitelijk is Piemonte een landelijk gebied met grote rijstvelden en zijn vele wijngaarden. Het is dan ook één van de belangrijkste wijngebieden in de wereld. Bijna 90% van de productie is kwaliteitswijn, en de kwaliteit ligt dan ook zeer hoog. Een aantal hiervan behoren tot de wereldtop.

In de heuvels ten zuiden van de rivier de Po, concentreert zich de wijnbouw, in de provincies Asti, Alessandria en Cuneo.

De wijnstokken staat veelal op zeer hoge en zeer steile hellingen en terrassen aangeplant, dit dan ook weer zo gunstig mogelijk ten opzichte van de zon. Overal denken ze over na, zodat de druif alle liefde krijgt die hij nodig heeft. De grond in Piemonte bestaat met name uit mergel met kalk met af en toe wat gletsjermorene, dit vind je in de dieper gelegen lagen. De bovenlagen bevatten, vruchtbare lagen met klei, zand en grind.

De inheemse druif Arneis, ookwel de witte Barolo uit Piemonte genoemd.

De vele inheemse druivenrassen die in Piemonte staan aangeplant is het genot voor elke wijnliefhebber. Van de Arneis, Timorasso, Cortese, “Favorita” (Vermentino), en de beroemde Nebbiolo druif waar de Barolo van wordt gemaakt.

De inheemse druif Arneis, ookwel de witte Barolo uit Piemonte genoemd.

 

Dan kent Piemonte ook zijn eigen regionale keuken; Alles wat maar in en uit het bos komt, behoort tot het dieet van de Piëmontees.

  • Wildgerechten, funghi (porcini), (hazel)noten voor o.a. de Nutella, bosvruchten maar vooral de befaamde Truffels, waar velen elk najaar weer de bossen in trekken. Niet meer met varkens op jacht maar sinds redelijke tijd met honden, aangezien de varkens vaak de truffels zelf wilde opeten.
  • Het is dan ook zeer verrassend om in het najaar de keuken uit Piemonte te ontdekken, vaak belanden de meest bizarre gerechten op je bord, van gestoofde slakken, vitello tonnato of bagna coada, in combinatie met een varkenspoot of eetbare ingewanden.
  • Zachte Tallegio kazen, en de romige, blauw geaderde gorgonzola, fonduta rijpen hier met nog 7 andere lokale kazen. Te wachten om heerlijk gegeten te worden met een voortreffelijke wijn uit deze regio.
  • Ook een zachtgekookt eitje met wat rasp van de witte truffel erover.
  • Risotto met Funghi

De keuken van Piemonte kent veel krachtige smaken, dit vraagt dan ook om krachtige wijnen. De Italianen drinken wijn bij het eten, deze combinaties zijn dan ook vanuit de oudheid goed op elkaar afgestemd.