MarkenMarche (Marken) ligt aan de oostkust van Italië, het is er rustiger en leger, en de mensen zijn er vriendelijker dan ergens anders in Italië. Als je voor jezelf een boek wilt gaan schrijven en een retraite nodig hebt, dan is dit de regio om te zijn! Tijd en rust voor jezelf.

De Marche kijkt uit over de blauwe Adriatische Zee, een kuststrook met beeldschone stranden en wordt aan de andere kant omringt door de Apennijnen. Het ligt ten zuiden van Emilia-Romagna.

De wijnbouw is meer dan 2000 jaar oud, waarschijnlijk hebben Griekse kolonisten rond de vierde eeuw v.C. er de wijnbouw geïntroduceerd.

Marche en Verdicchio gaan vaak samen in een zin op als het gaat om wijn uit een bepaalde regio. Toch kent de Marche ook de witte Pecorino een zeer krachtige witte wijn, eentje met een eigen karakter. Hij heeft geurende aroma’s van bloemen en rijp fruit. Verwar de Pecorino niet met de Pecorino schapenkaas. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze de naam te danken aan de schapenherders die de druiven aten. Hij werd rond 1990 herontdekt en werd een enorm succes.

Als je daar lokaal gaat eten, zal je veel gevulde olijven tegenkomen, linzen en macaroni. Ook de bekende Pecorino kaas niet te vergeten en bloemkool staat daar ook veelal op het menu.