Italië als wijnland

Voor 1861 bestond Italië uit 20 kleine landjes, pas na 1861 is Italië gevormd zoals wij haar vandaag de dag kennen. Toch als men op vakantie gaat, zeggen we meestal naar welke regio we gaan. “Wij gaan naar Calabrië.” Of “Wij gaan naar het Gardameer (Trentino-Alto Adige)” Of “Wij gaan naar Ligurië”. Dat spreekt dus al voor zich, er is geen enkele regio is die lijkt op de ander. Niet van cultuur, niet van de lokale keuken, niet van het (lokale) klimaat en zeker niet van de wijnen (druiven).

Als we het over Italië hebben, dan hebben we het over alle verschillende regio’s. Van de Marken tot Piemonte van Veneto tot aan Sardinië, en alles wat ertussen in zit. We hebben het over de Dolomieten en de alpenhellingen, de Adriatische zee. Maar we praten nog niet zozeer over het wijnland. Terwijl zij op de tweede plaats naast Frankrijk staat met de hoeveelheid geproduceerde wijn op jaarbasis! Behoorlijk indrukwekkend vind je niet? Toch heeft men het veelal nog steeds over Frankrijk als wijnland, terwijl Spanje op nummer 1 staat met de grootste productie en Frankrijk op een wel verdiende derde plaats. [Dit varieert per jaargang.]

Dus het wordt eens tijd om Italië als wijnland te gaan ontdekken.

Alle regio’s die Italië telt zijn er in totaal 20, van het noorden tot het zuiden, tot centraal Italië en de eilanden. Alle gekleurde regio’s in de wijnkaart, daar valt wat over te ontdekken, en zal ik het een en ander vertellen. Van deze gekleurde regio’s, heb ik ook wijnen die je weer kunt vinden in onze webwinkel. Ik wens je veel plezier met jouw ontdekkingstocht.

Italië