Emilia-RomagnaIs ook een regio dat bestaat uit twee streken, namelijk Emilia en Romagna, en het is er behoorlijk dichtbevolkt, vooral rondom de hoofdstad Bologna. Bologna wordt begrensd door de rivier de Po, aan de oostkant door de Adriatische Zee en in het zuiden door de Apennijnen.

Emilia-Romagna, “het platteland” van Italië is eigenlijk de enige echte regio die voornamelijk vlak is, als je op een kaart zou kijken, is deze regio overal omgeven door gebergte, maar in de regio zelf vind je nauwelijks gebergte.

de bubbelende Lambrusco

Emilia Romagna staat bekend om haar keuken. Zodra wij aan de Italiaanse keuken denken, dan denken we aan Bolognese saus (ofwel ragú, zoals de Italianen het zelf noemen), Parmaham, Parmazaanse Kaas en juist aan die fantastische Balsamico azijn. Al die kleine geschenkjes vinden we in onze eigen keuken.

Eigenlijk zijn het best wel “zware maaltijden”, veel ingrediënten. Gelukkig zegt men in de regio, dat de makkelijke wijnen uit dit gebied, de spijsvertering bevorderen!

Te denken valt aan de bubbelende Lambrusco en de volle rode Emilia di Romagna.

Toch ook wel bijzonder om te vertellen dat deze regio wel twee heel bijzondere autochtone druivenrassen heeft. Namelijk de witte Albana en de witte Pignoletto.

De Albana heeft een zeer oude geschiedenis en is ook afkomstig uit Romagna, volgens sommige onderzoekers denken ze dat ze bij de Romeinen al bekend waren. Eveneens de witte Pignoletto, die ookal in de 17de eeuw bekend was. De Pignoletto groeit vooral in de heuvels rondom de stad Bologna.

Zo rijk aan al haar wijnsoorten, zo rijk in het aanbod van oliën & azijnen, verse en bereide vleeswaren, kazen, fruit en groenten.  Vergeet niet het gevlochten brood waarvan het recept echt al meer dan 750 jaar oud is!

Emilia-Romagna, “het platteland” van Italië