CampaniëIn het Zuidwesten van Italië, aan de Tyrreense zee ligt de regio Campanië. Deze regio bevat een schat aan lokale druivenrassen, en maakt deze wijnregio dan ook één van de interessantste.

De meeste wijngaarden hebben druivenstokken staan die niet geënt zijn op een Amerikaanse onderstam, dit is mogelijk omdat alle wijngaarden staan op vulkanische grond. Door de samenstelling van deze grond, worden alle stokken beschermt tegen druifluis.

Het dateert al ver voor het begin van de jaartelling! De wijnbouw in Campanië, deze prachtige heuvelachtige streek rond Napels. De vruchtbare vulkanische grond werd door de oude Grieken al zeer gewaardeerd en zij introduceerde onder andere de druivenrassen Aglianico, Greco en Falanghina.

In de oude geschriften is ook terug te vinden dat bij de Romeinen de wijnen van Avellino en Vesuvius zeer geliefd waren. Een bekende wijn is Greco di Tufo, een zeer opvallende heerlijke witte wijn.

Zoals de Inheemse druif Aglianico, die de beste rode wijnen levert van heel Campanië.

De bekende pizza margarita komt hier vandaan, ook de voor ons bekende overheerlijke buffelmozzarella. Veel tarwe soorten worden hier gegeten, zuppo di Farro (speltsoep) is dan ook een alom bekende. En de bekende fusili pasta kent hier haar oorsprong.