CalabriaAls we verder afreizen naar het zuiden, “de teen” van de Italiaanse laars, dan zitten we in Calabrië, zij wordt aan alle kanten omringd door water, aan de ene kant door de Tyrreense Zee en de andere kant door de Ionische Zee.

Calabrië is voor zeker nog 3 kilometer water gescheiden van Sicilië, “de brede straat van Messina”.

Het is een ruige, bergachtige streek, met ideale liggingen voor wijngaarden om ook zeer zeker kwaliteitswijnen te kunnen maken. Echter is Calabrië wel een wijngebied dat het meest is achtergebleven in ontwikkeling, terwijl zij toch wel heel oude wijntradities beheren.

Maar zeker niet getreurd want Calabrië kent echt haar paradepaardje wel, dat is de Ciro. Oorspronkelijk zou deze wijn afstammen van de Olympische wijn uit Krismisa. In Mexico in 1968 werd de oude traditie weer herleeft, toen de Ciro als officiële wijn, aan de atleten werd geschonken. Een leuk en lekkere wijn om zeker cadeau te geven.

Calabrië is bekend om zijn “arme” keuken, de gerechten zijn zeer smaakvol, en toch kennen ze maar weinig ingrediënten, ze zeggen toch ook altijd, “less is more”. Wat je hier veel tegen komt is zwaardvis, of bergamotijs is hier helemaal hip!