Butting Hill One Hundred, dat geregistreerd staat in het “Doomsday” boek. De verhalen uit het plaatsje Bolney vertellen dat Prins Regent een frequente bezoeker was van Bolney, wanneer hij op doorreis was naar Brighton. Hij zou ten tijden verblijven in Bolney Lodge waaruit vroeger een klein onderdeel van Bolney Wine Estate is ontstaan in de 18de eeuw.

In 1972 was Bolney Estate bekend als Bookers Vineyard, met net 1.2 hectare aan wijnstokken. Intussen zijn ze uitgegroeid tot 15.8 hectare. En zijn zij een specialist op het gebied van rode wijnproductie in Engeland. Het was een interessant avontuur, met een aantal veranderingen in wijnmakers gedurende de reis. Totdat Samantha Linter in 1990 de touwtjes in de winery overnam.

Ondertussen hebben ze al veel nationale en internationale prijzen gewonnen en zijn zij trots op wat ze tot nu toe bereikt hebben. Toch blijven ze streven naar verbetering in de kwaliteit van de wijn. In 2005 hebben ze flink geïnvesteerd in hun winery, met een beetje hulp van een DEFRA beurs. Wat ervoor zorgt dat ze nu hun doelen nog verder kunnen nastreven. Door nog mooiere en betere rode, witte en Sparkling wijnen te maken. De echte Engelse Bubbels!

Bolney Wine Estate

Bolney Wine Estate

Bolney Wine Estate

Bolney Wine Estate

Terroir expressie van Bolney Wine Estate

Bolney Wine Estate ligt op de rand van de South Downs zo’n 23 km van de Engelse Zuid kust liggen inmiddels 5 wijngaarden verspreid over een mooi gebied. De wijngaarden bevinden zicht 36 meter boven zeeniveau. De stokken zijn tussen de twee en twaalf jaar oud en zijn met een dichtheid aangeplant van 2470 stokken / hectare.

De manier van snoeien is zowel Vertical Shoot Positioning (Foxhole wijngaarden) en de Sylvos Trellis system (18acre Field). Beide zorgen voor een maximale wind doorlaatbaarheid en zoveel mogelijk exposure aan zonlicht. Zorgvuldig en veelvuldig bladmanagement wordt verzorgd om een zo’n optimaal mogelijk microklimaat te verzorgen dat leidt naar hoge kwaliteit in druiven.

De bodem bij Bolney Wine Estate is met name pre-dominant upper Turnbridge Wells Sand. Samenstellingen als zanderige – leem gronden, Siltstone en klei en zandsteen gesteente. Dit type grond zorgt voor een goede drainage en houdt de zonnewarmte goed vast.

De gemiddelde temperatuur in een groeiseizoen (van April tot September) ligt tussen de 12-15C. In de zomermaanden ligt de temperatuur zo gemiddeld rond de 20-25 graden. De nabijheid van de South Downs tot het Estate, gecombineerd met de lage hoogte van het omringende bosgebied, helpt het Estate te beschermen tegen de aanhoudende Zuidwesten winden.

Ben jij ook zo nieuwsgierig dan kun je nog even een kijkje nemen op hun website www.bolneywineestate.com