PugliaApulië (Puglia) wordt ook wel de wijnschuur van Italië genoemd. Het beslaat de hele hak van Italië, en is één van de grootste wijn producerende gebieden van italië. Een klein aandeel van 3%, zijn meer dan 20 van de DOC’s van Italië. Toch bestaat het grootste aandeel uit bulkwijnen.

Het is wel een regio waar het meest gebeurd op het gebied van wijn.

Apulië ligt in het zuidoosten van Italië, het is eigenlijk opvallend vlak, meer dan de helft van het oppervlak bestaat uit laagland. Het heeft een ruige kuststrook van zand tot kiezelstranden. En zeer zeker wijnen die echt tot mijn favorieten behoren van de Negroamarodruif tot de Primitivo. Het zijn wijnen die je een vol glas wijn geven. Heerlijk om bij te eten, en een hele avond te genieten met elkaar.

In de keuken van Apulië vindt je veel granen, tuinbonen puree of soep gemaakt van tuinbonen. Veel gerechten met zee – schaaldieren; mosselen, kreeft, vis zoals zeebaars, brasem.

Veel olijven en olijfoliën, gegrilde groenten, foccacia pugliese en veel granen. Heel divers en heel stevig. Ook een mond vol eten, net als een mond vol wijn!