Pizza & Prosecco

geplaatst in: April 2016 | 0
Pizza en Prosecco?

Misschien zul je je wel afvragen is dat eigenlijk wel een grandioze combinatie? Ik kan je hier als antwoord volmondig JA op geven. Sterker nog, prosecco is een goede gastvrouw bij zo’n gracieuze pizza. Waarom dit zo is, zal ik je zo vertellen.

Het is makkelijk te zeggen, dat Prosecco de meest populaire sparkling wine in Italië is. Licht, verfrissend, mousserend èn betaalbaar, wat wil je nu nog meer. Een Prosecco geeft je net zo’n feestelijk gevoel als je de fles opent als een champagne dat geeft, althans dat vind ik van wel. In Italië is de Prosecco zelfs een geïntegreerd onderdeel van de lunch, bruiloften, verjaardagsfeestjes en andere feestelijkheden door heel Italië heen.

Natuurlijk gaat prosecco niet alleen goed samen met pizza. Zo zijn er nog vele begeleiders waar deze sparkling wine, helemaal van gaat bubbelen in je glas. Als je een prosecco wilt proeven als een echte
pizza en proseccokenner, is er sowieso één ding dat je NOOIT hoort te doen met een sparkling wine. Dat is je wijn in je glas walsen. Je walst op deze manier al je bubbeltjes eruit, waar de wijnmakers zo speciaal voor jou zijn best op heeft gedaan om deze bubbeltjes in de wijn te krijgen.
Maar wat proef je nu eigenlijk aan je wijn? Er zijn altijd een paar smaken die elke prosecco kent, dit zijn dus de kenmerken van de specifieke druif de Glera waar de prosecco van is gemaakt. De primaire smaken die je in een prosecco kunt proeven zijn peer en groene appels tot het tropische van de meloen. Een volle romigheid in je mond en heerlijke geuren van bloemen.pizza en prosecco

Naast onze heerlijke geliefde pizza, gaat Prosecco ook heel goed samen met een toastje & roombrie, een salata alla caprese (salade met buffel mozzarella & basilicum pesto), heerlijk als romantische metgezel samen met aardbeien, en heel verrassend een heerlijke lunch combinatie met vitello tonato. Probeer het gewoon eens heel fancy dineren in een Italiaans pizzeriaatje en bestel gewoon eens een prosecco!

De smaken van de prosecco, de droge frisheid, z’n frisse zuren, en vooral z’n bubbeltjes geven je mond weer een heerlijk schoon gevoel na zo’n heerlijk vette hap van je overheerlijke pizza. De bubbeltjes spoelen als het ware je mond weer schoon. Dan heb ik het over pizza’s zoals een Quattro frommagi, pizza margherita, prosciutto e funghi, pommodori pesto, geen pizza’s met hele zware knoflooksauzen en de Amerikaanse pizza’s die we ook allemaal kennen, daar wint je mooie prosecco het helaas niet van.

Wat is dan eigenlijk het verschil tussen Prosecco & Champagne? Even heel kort uitgelegd zoals in het schema hieronder staat weergegeven.

Naam:
Prosecco
Champagne

Land:
Italië
Frankrijk
Druif:
Glera (minstens 85%)
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Mineur
Vinificatie:
Metodo Martinotti
Méthode Champenoise
2de gisting:
In RVS tanks
op de fles
Prijs:
betaalbaar
veelal aan de prijs

Waarom mag Prosecco dan niet gewoonweg Champagne genoemd worden?
Dit heeft te maken met het gebied waar de druiven groeien. Oftewel de Appellation waar deze wijn vandaan komt en waar deze sparkling wines worden gemaakt. Champagne mag alleen Champagne heten als het uit het Franse gebied Champagne komt en verder niet. Of het nu op precies dezelfde wijze is gemaakt, of niet, dan krijgt het een andere naam als Sparkling wine, Cava (Spanje) of Prosecco (Italië). Nu wordt de Champagne gemaakt volgens de Méthode Champenoise, waarbij de tweede gisting van de wijn gebeurd op de fles in de vele kelders in Champagne, Frankrijk. Prosecco wordt gemaakt volgens de Metodo Martinotti, waarbij de tweede gisting van de wijn plaats vindt in grote roestvrijstalen tanks voordat de sparkling wines worden gebotteld.

Hoe weet ik nu of ik een droge of een zoete Prosecco koop en of hij veel of weinig bubbelt?

Heel makkelijk gezegd als de wijn licht bubbelt dan heet dat een frizzante of als je een wijn hebt die een explosie aan bubbels vormt in je mond dan wordt dat een spumante genoemd.
De “zoetheid” van de wijn hangt eigenlijk af van de restsuikers die de wijn heeft. Prosecco is van zichzelf geen zoete wijn, toch zijn er vier indicaties die aangeven of je een iets zoetere wijn drinkt of niet. Ik zal ze opnoemen van droog naar “zoet”. Brut – Extra Dry – Dry & Demi-sec.
Nu kun je aannemen dat een Brut een hele droge prosecco is, extra dry iets minder droog t.o.v. de brut. De dry weer ietsjes minder droog is t.o.v. de extra dry. En de demi-sec weer ietsjes minder droog is dan de dry. Het gaat echt met zulke minimalistische smaken gepaard, dat echt zoet geen zoet is.

Wist je eigenlijk dat je van een Prosecco ook heerlijke andere drankjes kunt maken zoals een Bellini. Dit is een Prosecco gecombineerd met witte perziknectar. Of een Sgroppino wat veelal na het eten wordt gedronken. Dit is Prosecco gemengd met een limoen sorbet. Probeer het gewoon eens allemaal, en raak gefascineerd door de wondere wereld van de bubbeltjes wijn. Dus voor de liefhebbers die het eens willen uitproberen, klik hier en koop vandaag nog jouw Prosecco met een mooie korting.